Moster Huldas Äppelmarmelad
7-8 dl 1 timme
Äppelmarmeladen är söt och karamellig passar perfekt till ost och kex eller som tillbehör till kötträtt.
Ingredienser
0,8 kg, ca 6 st, äpplen
1/2 äkta vaniljstång
1 dl äppelcider
1 tsk pressad citron
5 1/2 dl socker
Receptet är framtaget av
Instruktioner
Skiva och kärna ur äpplena i Moster Huldas äppelskalare. Dela äpplena i bitar. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröerna.
Lägg både fröerna och stången tillsammans med äpplena, cider och citronsaften i en kastrull.
Låt koka under lock på svag värme tills äpplena kokat sönder och blivit mosiga, ca 30 minuter. Rör om då och då.
Passera äppelkoket genom en sil. Häll tillbaka purén i kastrullen. Tillsätt socker och låt småkoka utan lock tills purén nått 101°C.
Låt svalna och förvara i kylskåp.