Moster Huldas Äppelmarmelad

7-8 dl    1 timme

Äppelmarmeladen är söt och karamellig passar perfekt till ost och kex eller som tillbehör till kötträtt.

Ingredienser

0,8 kg, ca 6 st, äpplen
1/2 äkta vaniljstång
1 dl äppelcider
1 tsk pressad citron
5 1/2 dl socker


Receptet är framtaget av

Instruktioner

Skiva och kärna ur äpplena i Moster Huldas äppelskalare. Dela äpplena i bitar. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröerna.

Lägg både fröerna och stången tillsammans med äpplena, cider och citronsaften i en kastrull.
Låt koka under lock på svag värme tills äpplena kokat sönder och blivit mosiga, ca 30 minuter. Rör om då och då.

Passera äppelkoket genom en sil. Häll tillbaka purén i kastrullen. Tillsätt socker och låt småkoka utan lock tills purén nått 101°C.

Låt svalna och förvara i kylskåp.