Historien Bakom

Vår historia

Historien om Moster Hulda börjar redan på 1920-talet då Husqvarna började att tillverka en ny typ av äppelskalare till den svenska marknaden. Denna typ av äppelskalare kom ursprungligen från USA, det var en skalmaskin som man skruvade fast i bordskanten, satte fast äpplet i och sedan började man veva. Vips så var det klart.

Moster Hulda fick sin första skalare i mitten på 1920-talet tack vare Erik, hennes man som arbetat på Husqvarna. Hulda och Erik flyttade senare till Alingsås där de hade en fin välskött tomt med fyra gigantiska äppleträd. De hade inga egna barn utan alla deras syskonbarn blev istället ständigt bortskämda med Huldas pajer, safter, mos av allehanda frukter och bär som de odlade i sin trädgård. Även vi syskonbarnbarn hade förmånen att få äta ängamat och dricka hemmagjord saft när vi hälsade på.

Moster Hulda var den gamla sortens ”bulltant”, det fanns alltid en varm famn att krypa upp i. Hulda löste det mesta med sina husmorsknep, det var allt från att ta bort fläckar till att sylta och safta. Moster Huldas liv genomsyrades av en genuin kärlek till livet och förmågan att hushålla med de resurser som fanns.

Hennes passion för matlagning och funktionella saker för vi vidare genom produkter som bär hennes namn. Moster Hulda gick bort 1999, 96 år gammal. Jag som skriver detta är Moster Huldas syskonbarnbarn och jag ärvde hennes äppelskalare.

K. Magnuson – Grundare av Moster Hulda